Sute de persoane au protestat joi la Belfort, estul Frantei, pentru a salva de la inchidere o uzina istorica a grupului feroviar Alstom, in timp ce in paralel alte proteste se desfasoara in mai multe orase din Franta impotriva politicii sociale a Guvernului, transmite AFP.

"Alstom este Belfort. Belfort este Alstom". Sub acest slogan 700 de persoane, potrivit politiei, 1.000 potrivit organizatorilor au protestat la aceasta uzina unde Alstom a demarat activitatile in 1879 inainte de a produce prima sa locomotiva cu aburi in 1880 si primul tren de mare viteza (TGV) in 1978.

In lipsa comenzilor suficiente, conducerea companiei a anuntat saptamana trecuta ca va pune capat productiei la uzina de la Belfort pana in 2018, dar s-a angajat sa transfere aproximativ 400 de locuri de munca la alte uzine din Franta.

Avand in vedere apropierea alegerilor prezidentiale, Guvernul socialist, criticat deja pentru ca nu face suficient pentru a stopa dezindustrializarea in Franta, a demarat discutii pe toate fronturile in incercarea de a opri inchiderea uzinei de la Belfort. Statul francez, care detine 20% din drepturile de vot in Consiliul de Administratie al Alstom, cauta in special actori care sa faca comenzi in Franta.

La nivel national, sindicatele au facut un apel la greve si manifestatii in totaa Franta, impotriva unei reforme a dreptului muncii, votata in vara de Parlamentul de la Paris, dupa mai multe luni de proteste. Actul legislativ are drept obiectiv fluidizarea pietei muncii intr-o tara in care rata somajului este de 10%, insa criticii acuza legea ca este prea favorabila angajatorilor in detrimentul salariatilor, scrie Agerpres.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.