Apple, Google, Amazon si alte companii sustin Microsoft intr-un proces cu guvernul SUA referitor la accesul autoritatilor la e-mailurile clientilor, relateaza Bloomberg.

Microsoft si sustinatorii sai argumenteaza ca miza este insusi viitorul comunicatiilor mobile si al serviciilor cloud, daca clientii nu vor avea incredere ca datele lor vor ramane private.

Un grup de 11 companii de tehnologie, intre care Google, au sustinut vineri, intr-un document depus in justitie, ca legislatia federala care permite cercetarea e-mailurilor ”merge dincolo de orice limita necesara”, incalcand drepturile fundamentale ale utilizatorilor.

”Dreptul guvernului de a se angaja in perchezitionarea locuintelor si altor bunuri tangibile este limitata practic si legal. Dar legea permite ca guvernul sa cerceteze datele personale stocate in sistem cloud chiar si fara sa informeze proprietarul unui cont ca datele sunt verificate”, se arata in documentul depus de companii.

Intre companiile care sustin Microsoft se afla si Delta Air Lines si BP America, alaturi de Camera de Comert a SUA, toate afirmand ca beneficiile sistemului cloud computing nu se vor materializa daca dreptul la viata privata nu va fi protejat de supravegherea guvernului.

Alte companii care vor sa se alature actiunii sunt si unele care sunt cliente ale Microsoft, precum Eli Lilly si GlaxoSmithKline Plc. Twitter si-a exprimat la randul ei intentia de a participa, scrie News.ro.

Departamentul de Justitie, procurorul general Loretta Lynch si sustinatori ai acestora au aparat cercetarea e-mailurilor, afirmand ca au nevoie de instrumente digitale pentru a combate infractorii tot mai sofisticati si teroristii care se pricep la folosirea tehnologiei pentru comunicare si ascunderea urmelor.

Un purtator de cuvant al Departamentului de Justitie, Mark Abueg, nu a raspuns apelurilor pentru comentarii legate de sprijinul de care beneficiaza Microsoft sau daca guvernul se astepta la randul sau la sprijin.

Guvernul a raspuns in iulie ca Miscrosoft nu are autoritatea de a cere judecarea constitutionalitatii cercetarii si confiscarii datelor clientilor.

Citeste si:
Cum integrezi tehnologia 4.0 ca să-ți crești afacerea online
Cum integrezi tehnologia 4.0...

In documentul depus de Apple se arata ca frecventa si volumul utilizarii de catre autoritati a cererilor de acces la datele clientilor sunt o practica nelimitata. In 2016, Apple a primit aproape 600 de cereri de acces la datele unor utilizatori, a aratat compania.

Fox News Network, Associated Press si alte 27 de organizatii de presa au solicitat vineri, intr-o cerere separata, sa se alature cazului, afirmand ca interzicerea informarii clientilor despre mandatele de cercetare a e-mailurilor utilizatorilor incalca libertatea de exprimare.

American Civil Liberties Union, impreuna cu alte asociatii, cum este Electronic Frontier Foundation, cer la randul lor sa depuna declaratii de sprijin pentru Microsoft.

Microsoft contesta de peste doi ani accesul guvernului la datele private ale clientilor. Compania acuza ca intr-o perioada de 18 luni, pana in aprilie, a primit peste 5.600 de solicitari din partea guvernului pentru acces la date ale unor clienti, dintre care 2.600 insotite de ordine de interzicere a informarii acestora despre cercetarile care au loc.

Citeste si:
Apple a lansat IOS 16.3. Noile funcții disponibile pentru...
Apple a lansat IOS 16.3....

Intre sustinatorii Microsoft se mai afla patru fosti procurori din statul Washington si un fost agent special, insarcinat cu biroul FBI din Seattle.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.