Marea Britanie va trebui sa ofere cetatenilor din celelalte 27 de state membre ale Uniunii Europene acces inclusiv la piata fortei de munca din regat, daca Londra va dori un acord pentru acces la piata unica a UE, dupa finalizarea procesului de iesire a britanicilor din blocul comunitar, a avertizat vicepresedintele Comisiei Europene Valdis Dombrovskis.

"Ne dorim ca Regatul Unit sa ne ramana un partener apropiat. Orice acord viitor cu UK trebuie sa ofere un echilibru intre obligatii si drepturi. Accesul la piata unica va necesita ca UK sa accepte si multe libertati: libera circuatie a bunurilor, a serviciilor, a capitalurilor si a fortei de munca. Iar primul pas trebuie sa vina din partea Marii Britanii. Noul guvern trebuie sa se decida ce vrea de la viitoarea relatie cu Europa" - a spus liderul european, la o conferinta gazduita de organizatia americana Atlantic Council, in capitala SUA.

El a subliniat insa ca Marea Britanie ramane un membru al UE cu drepturi si obligatii depline pana la finalizarea procesului de parasire a blocului comunitar, care poate sa dureze si doi ani.

Avertismentele lui Dombrovskis vin in replica la declaratia recenta a noului ministru pentru Brexit al Marii Britanii, David Davis, potrivit careia cetatenii Uniunii Europene care sosesc in Regat in intervalul ramas pana la iesirea efectiva a tarii din blocul comunitar ar putea sa nu primeasca dreptul de a ramane, informeaza hotnews.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.