Destramarea spatiului Schengen ar putea costa economia UE pana la 1.400 miliarde euro in urmatorul deceniu, potrivit unui studiu, care vine in sprijinul opozitiei cancelarului german, Angela Merkel, fata de o eventuala inchidere a granitelor interne in contextul numarului mare de imigranti.

Introducerea permanenta a verificarilor cartilor de identitate in interiorul UE ar insemna timp mai lung de asteptare la trecerea frontierelor pentru traficul comercial, conducand la costuri mai mari de productie si preturi mai ridicate, potrivit unui studiu realizat la cererea fundatiei Bertelsmann, transmite Bloomberg.

Preturile mai mari pentru consumatori si scaderea cererii ar determina un impact negativ de 1.400 de miliarde de euro pana in 2025, arata studiul. "Daca revin granitele interne ale UE, va creste presiunea pe crestere (economica, n.r.), aflata deja la un nivel redus. In cele din urma vor plati oamenii obisnuiti", a afirmat seful fundatiei Bertelsmann, Aart De Geus.

Merkel se afla sub presiune in Germania, dupa ce anul trecut in tara au ajuns peste 1 milion de persoane care au cerut azil, iar summit-ul UE de saptamana trecuta nu a condus la o solutie, scrie MEDIAFAX.

Principalii candidati la alegerile din doua landuri germane, programate pentru luna martie, au cerut public limitarea imigratiei prin introducerea de cote pentru solicitantii de azil si infiintarea de centre pentru refugiati la granite. Merkel a respins ambele masuri.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.