Embargoul impus de Ucraina asupra unor produse rusesti, in special cele alimentare, va intra in vigoare la data de 10 ianuarie, ca reactie la restrictiile impuse de Rusia valabile de la 1 ianuarie, a anuntat sambata Guvernul ucrainean, citat de publicatia Le Figaro.

Potrivit unui decret emis de Guvernul ucrainean, embargoul ce vizeaza unele produse rusesti va fi impus pana la data de 5 august 2016, dar va putea fi extins in cazul unei decizii similare a Rusiei in privinta bunurilor ucrainene.

Embargoul vizeaza produse precum carnea de vita, pestele, branza, cafeaua, tigarile, alcolul, ceaiul, dulciurile, dar si produsele cosmetice si echipamentele pentru caile ferate si locomotive, se precizeaza in decretul Guvernului de la Kiev.

Premierul ucrainean Arseni Iateniuk a avertizat la finalul anului 2015 ca tara sa va impune masuri similare Rusiei, dupa ce Moscova a aplicat restrictii similare asupra produselor ucrainene incepand cu 1 ianuarie, scrie MEDIAFAX.

Embargoul impus de Rusia, aprobat la jumatatea lunii decembrie, vine in contextul in care Ucraina a introdus pe o lista de sanctiuni numeroase banci, firme din domeniul Apararii si companii aeriene din Rusia, in concordanta cu sanctiunile impuse Rusiei de catre UE pe fondul anexarii peninsulei Crimeea, fosta provincie ucraineana, imperiului rus.

Restrictiile impuse de Rusia vin si ca replica la acordul de liber-schimb dintre Ucraina si UE care a intrat in vigoare tot de la 1 ianuarie.

Rusia sustine ca acordul de liber-schimb dintre Kiev si Bruxelles implica riscul "inundarii" pietei sale de desfacere cu produse europene, in cazul in care nu ia masurile necesare protectiei comerciale.

La jumatatea lunii noiembrie, Comisia Europeana a anuntat Ucraina ca din data de 1 ianuarie 2016 intra in vigoare a doua parte a Acordului de asociere comerciala, ce are in vedere crearea si lansarea unei zone de liber-schimb intre Ucraina si Uniunea Europeana. Acordul nu are in vedere doar dezvoltarea relatiilor economice, ci si realizarea si implementarea reformelor in domeniul economic si in alte sfere in Ucraina.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.