Euro a atins luni cel mai redus nivel din ultimele sase luni si jumatate fata de yenul japonez si dolarul american, dupa atentatele islamiste de la Paris care au facut investitorii sa evite plasamentele riscante, relateaza Reuters.

Francul elvetian, o alta moneda, in afara dolarului, considerata sigura in perioadele de incertitudini, s-a apreciat cu 0,3% fata de euro.

Euro a coborat cu 0,3%, la 1,0740 dolari pe unitate, nivel apropiat de minimul ultimelor sase luni si jumatate, de 1,0674 dolari pe unitate, atins saptamana trecuta. Euro s-a depreciat cu aproape 7% fata de un varf de 1,1495 dolari pe unitate atins pe 15 octombrie.

Fata de moneda japoneza, euro a coborat la 130,66 yeni pe unitate, cel mai redus nivel atins dupa luna aprilie. Totusi, analistii considera ca reactia la riscurile sporite provocate de atacurile din Paris este destul de limitata, investitorii fiind concentrati mai mult pe divergenta tot mai mare a politicilor monetare ale Bancii Centrale Europene si a Rezervei Federale a Statelor Unite.

Chiar si inainte de atacuri euro era sub presiune din cauza asteptarilor ca BCE va lua noi masuri de relaxare monetara, luna viitoare, scrie MEDIAFAX.

Cel putin 132 de persoane au fost ucise si alte cateva sute au fost ranite, vineri seara, intr-o serie de atentate teroriste comise in mai multe zone din Paris, care au fost revendicate de gruparea jihadista Stat Islamic.

Atacurile teroriste de la Paris sunt o reactie la ofensele aduse profetului musulman Mahomed si la raidurile aeriene efectuate de Franta in Siria si Irak, a afirmat reteaua terorista Stat Islamic intr-o inregistrare video.

O coalitie coordonata de Statele Unite, la care participa si Franta, efectueaza de peste un an raiduri aeriene in Siria si Irak, impotriva retelei teroriste sunnite Stat Islamic, care a proclamat un "califat islamic" in regiuni vaste din cele doua tari si comite sute de atrocitati.

Ministerul francez al Apararii a anuntat ca aviatia militara franceza a lansat duminica 20 de bombe de mari dimensiuni asupra orasului Raqqa, situat in nordul Siriei, distrugand un centru de comanda si o tabara terorista de antrenament, intr-o intensificare a campaniei aeriene asupra retelei teroriste sunite.

Citeste si:
Ramona Olaru, moment de panică în Paris. Ce i s-a întâmplat...
Ramona Olaru, moment de...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.