Declinul preturilor de consum din zona euro s-a oprit in octombrie, dupa scaderea de 0,1% inregistrata in luna precedenta, in conditiile in care Banca Centrala Europeana (BCE) pregateste noi masuri de stimulare a economiei regiunii, potrivit datelor publicate vineri de Eurostat, citate de Bloomberg.

Inflatia din zona euro a atins nivelul zero in aceasta luna, fiind conforma cu asteptarile analistilor. Rata somajului din uniunea monetara a scazut la 10,8% in septembrie, de la un nivel revizuit de 10,9% consemnat in august, a anuntat Eusrostat intr-un raport separat.

Presedintele BCE, Mario Draghi, a sugerat la cea mai recenta sedinta de politica monetara ca institutia ar putea lua noi masuri de stimulare a economiei in luna decembrie.

El a aratat ca cererea interna ramane solida, dar exista riscuri pentru economie si inflatie, generate de incetinirea cresterii in statele emergente, aprecierea euro si scaderea cotatiilor petrolului, scrie MEDIAFAX.

Pentru a readuce inflatia aproape de tinta oficiala de aproape 2%, BCE a lansat in martie un program de achizitii de active in valoare totala de 1.100 miliarde de euro. Sase luni mai tarziu, BCE a estimat ca inflatia va accelera la 1,7% in 2017, dar riscurile ca prognoza sa fie prea optimista s-au amplificat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.