Statele membre ale OPEC ar trebui sa reduca productia de petrol pentru ca preturile sa urce la 70-80 de dolari pe baril, a declarat ministrul Petrolului, Bijan Namdar Zanganeh.

"Nimeni nu este fericit cu preturile la nivelurile actuale. OPEC ar trebui sa decida sa controleze piata prin reducerea nivelului productiei", a spus Zanganeh reporterilor, la Teheran.

Chiar si asa, Zanganeh nu se asteapta ca OPEC sa decida scaderea productiei la urmatoarea reuniune a organizatiei, din decembrie.

OPEC a produs in ultimele 16 luni peste tinta oficiala de 30 de milioane de barili de petrol pe zi, statele membre dorind ca protejeze vanzarile, in pofida ofertei excedentare la nivel global. Pretul petrolului Brent, de referinta la bursa din Londra, a scazut cu 41% in ultimele 12 luni, fiind tranzactionat luni la circa 50,2 dolari pe baril. Reprezentantii OPEC urmeaza ca analizeze nivelul productiei la intalnirea din 4 decembrie, de la Viena, scrie MEDIAFAX.

Iranul are capacitatea sa creasca exporturile de petrol cu 500.000 de barili pe zi in decurs de o saptamana, dupa eliminarea sanctiunilor economice impuse tarii, a declarat Roknoddin Javadi, director general al companiei National Iranian Oil.

In sase luni de la ridicarea sanctiunilor, exporturile de petrol ale statului iranian pot creste cu 1 milion de barili pe zi.

Guvernul iranian tinteste ca productia de petrol a tarii sa ajunga la 4,7 milioane de barili pe zi, pana in martie 2021, si intentioneaza sa produca 1 milion de barili pe zi de condensat de titei, pana la data respectiva, a aratat Javadi.

Iranul a produs in septembrie 2,8 milioane de barili de petrol pe zi, potrivit datelor Bloomberg.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.