Banca Centrala Europeana (BCE) a redus finantarea pentru bancile din Grecia prin programul de urgenta ELA cu 1 miliard de euro, la 87,9 miliarde de euro, datorita imbunatatirii nivelului de lichiditati al institutiilor financiare, a anuntat miercuri Banca Greciei, relateaza Reuters.

”Reducerea cu 1 miliard de euro a plafonului de finantare reflecta imbunatatirea lichiditatilor bancilor din Grecia”, se arata intr-un comunicat al bancii centrale elene. Institutiile financiare din Grecia, care au fost inchise in vara timp de trei saptamani, au depins in ultimele luni de finantarea de urgenta primita din partea BCE prin intermediul bancii centrale a tarii.

Deficitul de lichiditati al bancilor elene a fost provocat de un val de retrageri ale depozitelor, determinat de incertitudinile politice si blocarea negocierilor dintre Grecia si creditorii internationali.

Nivelul lichiditatilor bancilor elene isi revine treptat, ca urmare a acordului de salvare de 86 de miliarde de euro convenit in iulie de autoritatile de la Atena cu liderii zonei euro, scrie MEDIAFAX.

Guvernul Greciei anticipeaza ca economia elena se va contracta cel putin pana in 2017, potrivit proiectului de buget prezentat luni in Parlament, care anticipeaza ca masurile de austeritate prevazute in acordul convenit cu creditorii internationali vor fi implementate.

Economia Greciei se va contracta cu 2,3% in acest an si cu 1,3% in 2016, estimarile fiind conforme cu cele incluse in acordul de salvare.

Oficialii eleni spera sa atenueze unii dintre termenii acordului de salvare si sa obtina prelungirea termenelor de rambursare a datoriilor, in negocierile cu creditorii care urmeaza sa fie reluate saptamanile urmatoare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.