Masurile de control al capitalului au afectat grav exporturile si importurile Greciei in iulie, prima luna in care au fost impuse, ceea ce arata ca scaderea productiei industriale va continua, relateaza Kathimerini.

Potrivit datelor autoritatii elene pentru statistica, valoarea totala a exporturilor a scazut cu 8% in iulie, la 2,3 miliarde de euro, de la 2,5 miliarde de euro in urma cu un an.

Importurile au inregistrat in iulie un declin de 32%, de la 4,5 miliarde de euro la 3,02 miliarde de euro
. Datele sunt ceva mai bune daca sunt exclusi carburantii, declinul importurilor fiind de 22,6%, in timp ce exporturile au urcat cu 7%. Cu toate acestea, tabloul general este mai grav decat a anticipat Asociatia Exportatorilor Eleni, in baza exemplului Ciprului la introducerea controlului capitalului in 2013. Asociatia a estimat ca Grecia va consemna un declin de 7% al exporturilor si de 28% al importurilor.

Scaderea exporturilor a avut loc mai ales in cazul comenzilor din state non-UE (-27,2%), in timp ce exporturile catre Uniunea Europeana au avansat cu 11,1%.
In primele sapte luni ale acestui an, valoarea exporturilor a scazut cu 2,7%, la 35,2 miliarde de euro, fata de intervalul similar al anului 2014.

Importurile au scazut cu 10,1% in intervalul ianuarie-iulie, la 25,3 miliarde de euro, comparativ cu 28,14 miliarde de euro in 2014.

In urma evolutiei negative a exporturilor si importurilor, deficitul comercial s-a redus in primele sapte luni cu 19,5%, de la 12,4 miliarde de euro in urma cu un an la 9,9 miliarde de euro, scrie MEDIAFAX.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.