Economia Canadei a intrat in recesiune in trimestrul al doilea, pentru prima oara dupa criza financiara din 2008, din cauza scaderii accentuate a preturilor petrolului care a determinat companiile sa reduca investitiile, relateaza Reuters.

PIB-ul s-a contractat cu 0,5% in trimestrul al doilea, fata de aceeasi perioada a anului trecut, potrivit institutului canadian pentru statistica, care a revizuit si datele aferente primului trimestru, la o contractie peste estimarea initiala.

Din punct de vedere tehnic, o economie este in recesiune atunci cand inregistreaza scadere timp de doua trimestre consecutive. Unii analisti spun insa ca aceasta definitie este simplista si noteaza faptul ca somajul este relativ scazut, de 6,8%, in timp ce piata imobiliala, exceptand regiunea Alberta, si vanzarile de retail sunt suficient de puternice, scrie MEDIAFAX.

Confirmarea recesiunii modeste va avea o influenta puternica in campania electorala pentru alegerile din 19 octombrie si va fi o problema pentru premierul conservator Stephen Harper, care vrea sa obtina al patrulea mandat consecutiv.

Ultima oara cand economia canadiana s-a aflat in recesiune a fost in 2008-2009, din cauza crizei globale a creditelor, provocata de prabusirea pietei imobiliale americane. De aceasta data, economia Canadei este afectata de prabusirea preturilor petrolului, cele mai afectate fiind regiunile dependente de exporturile de petrol, cum sunt Alberta si Saskatchewan.

Banca Canadei a redus dobanzile de doua ori in acest an, in incercarea de sustinere a economiei, dar majoritatea analistilor anticipeaza ca institutia va mentine dobanda cheie la nivelul de 0,5%, la reuniunea de saptamana viitoare. Pretul petrolului WTI de referinta pe piata americana, cu livrare in octombrie, este in declin miercuri cu 2,16%, la 44,4 dolari pe baril.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.