Ministrii de Finante din zona euro au aprobat, miercuri seara, o prima transa din cel de-al treilea program de asistenta financiara pentru Grecia, care le va permite autoritatilor de la Atena sa achite o rata scadenta joi dintr-un imprumut de la BCE, relateaza agentia DPA in pagina online.

Ultimele obstacole au fost ridicate miercuri prin voturile Parlamentelor german si olandez, care au aprobat cel de-al treilea program de asistenta financiara pentru Grecia in decurs de cinci ani, in valoare de 86 de miliarde de euro. Ulterior, ministrii de Finante din zona euro au avut o teleconferinta in cadrul careia au aprobat eliberarea unei prime transe in valoare de 26 de miliarde de euro, care va fi impartita in mai multe plati.

Grecia urmeaza sa primeasca 13 miliarde de euro la timp pentru a achita Bancii Centrale Europene rata de 3,4 miliarde de euro scadenta joi. Alti 10 milioane de euro vor fi pusi deoparte pentru bancile elene aflate in dificultate, iar restul de trei miliarde de euro vor fi acordati Atenei in schimbul unor progrese privind reformele, in lunile urmatoare, a anuntat Eurogrupul vineri.

"Acest acord ofera perspective pentru economia greaca si o baza pentru crestere sustenabila", a declarat miercuri presedintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem. "Suntem siguri ca vom intampina probleme in anii care vor urma, dar am incredere ca vom fi capabili sa le depasim", a adaugat el.

Noul program de asistenta financiara pentru Grecia a fost aprobat de asemenea, saptamana aceasta, de Parlamentele din Spania, Estonia, Austria, Letonia, Lituania si Finlanda.

Ministrii Finantelor ai statelor din zona euro au aprobat, vineri seara, cel de-al treilea program de asistenta financiara pentru Grecia, care trebuie sa adopte o serie de reforme macroeconomice, in sensul cresterii taxelor si reducerii deficitului bugetar, pentru a obtine ajutorul de 86 de miliarde de euro, scrie MEDIAFAX.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.