Negocierile care ar fi urmat sa inceapa vineri la Atena pentru al treilea program de salvare a Greciei au fost amanate intrucat creditorii internationali cauta inca un loc sigur pentru discutii, a declarat un oficial al Comisiei Europene, relateaza Reuters.

Autoritatile elene declarasera in mod repetat ca discutiile pentru programul de sustinere financiara in valoare de 86 de miliarde de euro vor incepe vineri, la Atena, scrie MEDIAFAX.

Reprezentantii creditorilor Greciei, Comisiei Europene, Bancii Centrale Europene (BCE) si FMI au spus ca nu pot incepe discutiile pana nu va fi gasita o locatie potrivita, avand in vedere importanta discutiilor si faptul ca multi greci detesta creditorii, dupa doua programe dureroase de sustinere. "Exista unele probleme de logistica care trebuie rezolvate, in special legate de siguranta. Sunt discutate mai multe optiuni", a spus un oficial al Comisiei, fara sa ofere detalii.

Mai multi oficiali au spus ca in prezent au loc doar discutii tehnice, pentru rezolvarea unor chestiuni de logistica. "Nu au sosit inca. Are loc o intarziere. Nu stim cand vor incepe dar stim ca vor avea loc cu siguranta", a spus un oficial din Ministerul elen de Finante, citat de The Guardian. Persoane apropiate situatiei au declarat ca negocierile vor incepe mai mult ca sigur luni, din cauza neintelegerilor legate de locul unde vor avea loc discutiile.

Creditorii vor acces la ministere si documente, asa cum s-a intamplat inainte de venirea la putere a partidului Syriza, in ianuarie. "S-a pierdut o multime de incredere, iar marea problema este cu cine se vor intalni, la care ministere vor fi primiti, la ce documente vor avea acces", a declarat Anna Asimakopoulou, ministru de Finante din umbra al principalului partid de opozitie, Noua Democratie.

Oficiali guvernamentali eleni au confirmat totodata ca discutiile au fost amanate si din cauza cererii neasteptate a FMI ca Grecia sa solicite oficial participarea Fondului la noul program de sustinere. Guvernul elen vrea ca un acord privind programul de sustinere financiara sa fie convenit pana pe 20 august, cand Grecia trebuie sa plateasca BCE 3,4 miliarde de euro.

Parlamentul elen a aprobat joi un al doilea set de reforme solicitate de creditorii tarii pentru inceperea negocierilor pentru programul de salvare. Liderii zonei euro au ajuns, pe 13 iulie, la un acord cu partea elena pentru negocierea unui al treilea program de asistenta financiara, care sa permita ramanerea Greciei in zona euro. Grecia si-a asigurat promisiunea restructurarii datoriilor si finantarea pe termen mediu in cadrul unui pachet in valoare de 86 de miliarde de euro care va permite tarii sa ramana in spatiul monedei unice.

Citeste si:
ENEL își vinde activele din România companiei PPC din Grecia
ENEL își vinde activele din...

Grecia are o datorie totala de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% catre tari din zona euro si catre FMI, iar 8,7% catre Banca Centrala Europeana (BCE). Incepand de la 1 iulie Grecia este, tehnic, in incapacitate de plati.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.