Alexis Tsipras a mers marti seara la televiziunea nationala pentru a sustine acordul cu creditorii, afirmand ca l-a negociat "cu cutitul la gat", in timp ce oficialii europeni nu stiu cum sa asigure o finantare punte pentru a preveni intrarea Greciei in incapacitate de plata.

O sursa europeana a spus ca situatia financiara a Greciei pare sa se inrautateasca cu fiecare reuniune, iar guvernele sunt reticente sa ajute chiar si numai cu fonduri pe termen scurt, relateaza Bloomberg.

"Guvernul grec nu a primit inca un program de finantare punte pentru ca unii incearca sa il blocheze. Prioritatea mea este ca alegerea pe care am facut-o, cu cutitul la gat, sa fie finalizata", a afirmat Tsipras intr-un interviu la postul public ERT-TV.

Parlamentul grec trebuie sa voteze miercuri conditiile impuse de creditorii tarii pentru reluarea sprijinului financiar, in timp ce masura de control al capitalului a blocat economia care a pierdut deja 25% din valoare, din 2009. Fondul Monetar International (FMI) a criticat marti seara acordul privind noul plan de salvare oferit Greciei de liderii zonei euro, apreciind ca datoria publica a statului grec a devenit nesustenabila si ca Atena are nevoie de reducerea datoriilor. Tsipras a explicat ca pachetul de austeritate este inevitabil, pentru ca alternativa ar fi fost iesirea din zona euro. In schimb, necesarul de finantare pe termen mediu al Greciei va fi asigurat, iar discutiile pentru restructurarea datoriilor vor incepe in toamna, a spus premierul.

Comentariile premierului elen au provocat iritare in randul oficialilor germani.

"Ceea ce a spus ieri premierul Tsipras la televiziunea elena ma irita. Cand cineva spune ca nu sprijina cu adevarat ceea ce face, atunci cred ca este o problema, acest fapt nu creeaza incredere", a declarat Jens Spahn, secretar de stat in Ministerul german de Finante. Saptamana viitoare, Grecia trebuie sa ramburseze Bancii Centrale Europene (BCE) 3,5 miliarde de euro, iar Guvernul sa plateasca pensii si salarii.

"Analizam toate instrumentele si fondurile care pot fi utilizate si toate au dezavantaje, imposibilitati sau obiectii legale", a declarat la Bruxelles ministrul olandez de Finante Jeroen Dijsselbloem, care prezideaza sedintele Eurogroup.

Acordul de salvare a Greciei mai trebuie ratificat de alte sase parlamente nationale, intre care camera inferioara a Parlamentului german, Bundestag, care se va reuni vineri din vacanta, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
ENEL își vinde activele din România companiei PPC din Grecia
ENEL își vinde activele din...

Deocamdata, atentia se concentreaza pe Parlamentul din Atena, care se va reuni in plen in aceasta dupa-amiaza. Tsipras a spus ca pachetul de reforme nu include reducerea salariilor si a pensiilor. Majorarile de taxe sunt "irationale", dar inevitabile pentru satisfacerea creditorilor, in timp ce reforma sistemului de pensii era intarziata indiferent de termenii acordului, a precizat premierul, adaugand ca Grecia nu dispune de rezervele necesare pentru a sustine revenirea la drahma.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.