Business 3 Iulie 2015 12:59
Guvernul de la Atena, condus de premierul de extrema-stanga Alexis Tsipras, a gestionat ineficient sistemul financiar si economic al Greciei, agravand situatia in ultimele luni, se arata intr-un raport elaborat de Fondul Monetar International (FMI) prezentat joi.

"Inainte de luna ianuarie, cand a inceput mandatul Guvernului Tsipras, economia Greciei atinsese un punct dupa care putea continua achitarea datoriilor tarii in anii urmatori. Dar, in ultimele luni, Guvernul de la Atena a diminuat eforturile de imbunatatire a starii economiei si a incetinit privatizarea companiilor de stat care ar fi adus fonduri la buget", precizeaza raportul FMI.

"A fost creat un nou gol financiar. (...) Aceste noi necesitati financiare ale Greciei, care se adauga celor deja existente, fac nesustenabile perspectivele datoriei suverane. Daca programul de asistenta financiara ar fi fost implementat asa cum trebuia, Grecia nu ar fi avut nevoie de esalonari ale datoriilor", subliniaza FMI.

Grecia are nevoie de o restructurare a datoriei in valoare de 50 de miliarde de euro, din care 36 de miliarde ar proveni din partea zonei euro, potrivit calculelor Fondulului Monetar International, scrie MEDIAFAX.

Premierul Alexis Tsipras a decis organizarea pe 5 iulie a unui referendum prin care grecii sa decida daca accepta masurile de austeritate propuse de creditorii tarii. Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International nu vor lua nicio decizie privind situatia din Grecia inainte de referendumul programat duminica. Programul de asistenta financiara in valoare de 240 de miliarde de euro, din care Grecia mai are de primit 7,2 miliarde de euro, s-a incheiat marti, aceeasi zi in care statul elen trebuia sa faca plata catre FMI.

Grecia are o datorie totala de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% catre tari din zona euro si catre FMI, iar 8,7% catre Banca Centrala Europeana (BCE).

Actuala situatie de incapacitate de plati tehnica nu este o premiera pentru Grecia, dar ar putea fi cea mai grava din istoria tarii. In 2012, economia Greciei a fost in incapacitate de plati tehnica, restructurand o datorie suverana de 124 de miliarde de euro. La acea vreme, Grecia a fost salvata de creditorii europeni. Acum, Grecia risca sa nu poata plati deloc datoria de 323 de miliarde de euro, iar sansele unei interventii europene sunt minime. Deocamdata, Grecia nu va intra oficial in incapacitate de plati doar pentru ca Fondul Monetar International ofera unei tari aflate in default tehnic o luna pana la constatarea oficiala a situatiei. Practic insa, pietele financiare vor considera Grecia ca fiind o economie insolventa. Grecia detine recordul privind amploarea unei incapacitati de plati a datoriei suverane, iar banca Lehman Brothers, la capitolul insolventei unei companii (600 miliarde dolari/538 miliarde euro) in anul 2008. Situatia Greciei va avea, deci, un impact mai mic asupra pietelor financiare, dar efecte grave asupra situatiei sociale a poporului elen.

Citeste si:
Raportul „Educația privind schimbările climatice și mediul în școli...
Raportul „Educația privind...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.