Grecia a amenintat ca va da in judecata Uniunea Europeana pentru a bloca excluderea tarii din zona euro si a evita sufocarea sistemului bancar, relateaza Daily Telegraph in editia electronica.

"Guvernul grec isi va folosi toate drepturile legale", a afirmat ministrul grec de Finante, Yanis Varoufakis. "Primim consiliere si cu siguranta vom lua in considerare o actiune la Curtea Europeana de Justitie. Tratatele UE nu prevad iesirea din zona euro si noi refuzam sa o acceptam. Calitatea noastra de membru nu este negociabila", a declarat Varoufakis pentru Telegraph luni seara.

Aceasta pozitie intervine dupa ce marile puteri europene au avertizat ca Grecia va fi fortata sa iasa din uniunea monetara daca alegatorii resping masurile de austeritate propuse de creditorii internationali, in urma referendumului de duminica. "Problema care se pune este daca grecii vor sau nu sa ramana in zona euro sau vor sa isi asume riscul de a iesi", a afirmat anterior presedintele francez Francois Hollande.

Vicecancelarul german Sigmar Gabriel, lider al social-democratilor, a declarat de asemenea ca poporul grec nu trebuie sa isi faca iluzii despre alegerea pe care o are de facut. "Trebuie sa fie foarte clar ce este in joc. In esenta, este vorba despre un da sau un nu pentru mentinerea in zona euro", a subliniat el. O actiune la Curtea Europeana de Justitie impotriva institutiilor UE ar fi o miscare fara precedent si ar complica situatia referitoare la Grecia.

Oficialii greci au precizat ca iau in considerare inclusiv sa dea in judecata Banca Centrala Europeana (BCE) pentru ca a decis sa mentina dar sa inghete finantarea bancilor din Grecia, desi datoria institutiei este sa asigure stabilitatea financiara, scrie MEDIAFAX.

Dupa luni de incertitudini legate de programul de sustinere financiara, timp in care BCE a aprobat saptamanal majorarea fondurilor destinate Greciei pe fondul retragerilor masive de lichiditati din banci, premierul Alexis Tsipras a decis sa convoace pe 5 iulie un referendum pe tema masurilor de austeritate solicitate de creditorii Greciei.

Citeste si:
ENEL își vinde activele din România companiei PPC din Grecia
ENEL își vinde activele din...

Anuntul a luat prin surprindere ministrii de Finante din zona euro, care au respins solicitarea autoritatilor de la Atena de a prelungi cu o luna programul de sustinere financiara de 240 de miliarde de euro, din care Grecia mai are de primit 7,2 miliarde de euro. In lipsa fondurilor, Grecia risca sa nu poata plati o datorie de 1,6 miliarde de euro catre FMI, scadenta marti, zi in care expira si programul de finantare.

Grecia a adoptat euro in 2001, in cadrul primului val de state care au inceput sa foloseasca efectiv moneda unica de la 1 ianuarie 2002, potrivit site-ului Comisiei Europene. Nicio tara nu a parasit zona euro si nu exista un mecanism oficial pentru a face acest lucru.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.