Business 4 Mai 2015 10:24
Presedintele rus Vladimir Putin a ratificat sambata acordul cu privire la crearea unui fond comun de rezerva pentru statele emergente din cadrul BRICS - Brazilia, Rusia, India, China si Africa de Sud.

Textul a fost deja semnat in iulie de catre cele cinci tari. Fondul urmeaza sa fie dotat cu 100 de miliarde de dolari (89,2 milioane de euro).

"Acordul cu privire la crearea unui fond comun de rezerva de schimb pentru tarile membre BRICS este ratificat
", a anuntat Kremlinul intr-un document citat de agentia RIA Novosti. Acordul a fost parafat de catre cele cinci tari la Fortaleza, in Brazilia, in 2014, scrie MEDIAFAX.

Rusia intentioneaza sa participe cu suma de 18 miliarde de dolari (peste 16 miliarde de euro), la fel ca India si Brazilia, dar cu mult mai putin decat cele 41 de miliarde de dolari (36,6 miliarde de euro) promise de catre China. Fondul urmeaza sa fie completat de catre Africa de Sud cu cinci miliarde de dolari (4,4 miliarde de euro).

Potrivit declaratiei finale semnate de catre tarile membre BRICS la Fortaleza, acest fond le va permite sa evite "presiuni pe termen scurt asupra lichiditatilor" si "sa promoveze o mai mare cooperare" intre ele. Fondul este perceput de catre Moscova ca solutie alternativa la institutiile financiare internationale dominate de catre Statele Unite. Relatiile intre cele doua mari puteri sunt puternic tensionate de la inceputul crizei din Ucraina.

Tarile membre BRICS, care reprezinta 40% din populatia mondiala si 1/5 din PIB-ul planetei, au semnat totodata, in iulie, un acord cu privire la infiintarea propriei banci, punand astfel prima caramida la temelia unei noi arhitecturi financiare in fata hegemoniei Occidentului. Aceasta noua banca, cu viitorul sediu la Shanghai, este menita sa finanteze mari lucrari de infrastructura si urmeaza sa fie dotata cu un capital initial de 50 de miliarde de dolari.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.