Business29 Aprilie 201510:32

Lectura de un minut

Negocierile intre Uniunea Europeana si Statele Unite pe tema Acordului comercial transatlantic se vor extinde in anul 2016, anunta principalul negociator european, Ignacio Garcia Bercero, explicand ca discutiile vor intra intr-o etapa "mai dificila" si "mai intensa".

Acest an este considerat crucial pentru obtinerea de progrese in negocierile pe tema Parteneriatului Transatlantic pentru Comert si Investitii (TTIP), in contextul in care in Statele Unite vor avea loc alegeri prezidentiale in noiembrie 2016, iar mandatul presedintelui Barack Obama se va incheia in ianuarie 2017. Deocamdata, nu au fost luate decizii esentiale pentru Acordul de liber-schimb, iar sansele unei intelegeri in scurt timp sunt reduse.

"In momentul de fata, nu vreau sa includ sau sa exclud nimic in privinta a ceea ce este posibil inainte de sfarsitul acestui an", a declarat negociatorul-sef al Uniunii Europene, Ignacio Garcia Bercero, citat de Reuters. "Dar este clar ca finalizarea negocierilor si ajungerea la un acord propriu-zis va necesita mai mult timp decat anul 2015", a spus oficialul UE, apreciind ca discutiile nu vor fi afectate de campania electorala prezidentiala din Statele Unite, scrie MEDIAFAX.

"Statele Unite ne-au transmis foarte clar ca pot continua negocierile in anul 2016", a explicat Bercero. Unul dintre principalele obstacole in negocierile pe tema acordului menit sa reduca barierele comerciale si sa armonizeze legislatia este o clauza privind protectia investitiilor solicitata de partea americana. In Europa, exista temeri ca multinationalele americane ar putea invoca mecanismul reglementarii disputelor pentru a contesta reglementarile comunitare din industria alimentara, din domeniul muncii si al mediului inconjurator.

Initiatorii proiectului mizeaza pe cresterea schimburilor comerciale cu cel putin 100 de miliarde de dolari (91 miliarde de euro) anual, pe ambele maluri ale Atlanticului.

Citeste si:
Klaus Iohannis discuta bugetul UE cu presedintele Consiliului European
Klaus Iohannis discuta...Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.