Ucraina a cerut Uniuni Europene un imprumut suplimentar in valoare de 2 miliarde de euro, suma ceruta de Rusia pana la sfarsitul lunii octombrie pentru reluarea livrarilor de gaze suspendate in iunie.

Aceasta cerere trebuie sa fie analizata in timpul consultarilor cu FMI si autoritatile ucrainene, a precizat un purtator de cuvant al Comisiei, Simon O'Connor, in timp ce la Bruxelles continua o intalnire UE-Ucraina-Rusia, pentru garantarea aprovizionarii Ucrainei si Europei cu gaze, in timpul iernii.

"Comisia va face o propunere Parlamentului European si Consiliului, in baza acestei analize, si ramane angajata in sustinerea Ucrainei", a spus O'Connor. Autoritatile de la Kiev si Moscova discuta, cu ajutorul UE, un acord interimar care prevede plata de catre Ucraina a unor facturi restante de 3,1 miliarde de dolari grupului rus Gazprom, din care 2 miliarde de dolari inainte de sfarsitul lunii octombrie.

La negocieri participa comisarul european pentru Energie, Gunther Oettinger, ministrul rus al Energiei Alexandr Novak si omologul ucrainean Iuri Prodan. Pentru a facilita acordul, presedintii celor doua state, Vladimir Putin si Petro Porosenko, au cerut vineri UE sa ajute Kievul sa depaseasca dificultatile financiare.

Uniunea Europeana si FMI au aprobat deja Ucrainei o finantare de 17 miliarde de euro, din care 11 miliarde de euro din partea UE.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.