Putin recomanda Uniunii Europene sa ofere asistenta financiara Ucrainei pentru a permite reaprovizionarea acestei tari cu gaz rusesc.

"Partenerii europeni, Comisia Europeana trebuie sa ofere asistenta Ucrainei, sa ajute la rezolvarea problemei restantelor", a declarat Putin dupa o noua intrevedere cu presedintele ucrainean, Petro Porosenko.

Vladimir Putin avertizat joi tarile europene ca exista "riscuri majore" privind alimentarea cu gaze in aceasta iarna in lipsa unui acord intre Moscova si Kiev. "Nu exista niciun risc cauzat de oficialii rusi in cooperarea cu Europa, dar exista riscuri privind tranzitul gazelor" prin Ucraina, a declarat Putin intr-o conferinta de presa organizata la Belgrad. "Daca vom observa ca partenerii nostri ucraineni vor incepe sa preia ilegal gaze din conductele noastre destinate tranzitului, atunci vom diminua livrarile pe masura gazului sustras", a avertizat Putin.

Rusia a sistat, din iunie, livrarile de gaze catre Ucraina, in contextul in care Kievul refuza sa achite gazul la tarifele impuse de Gazprom, Kievul acumuland restante de 5,3 miliarde de dolari. O reuniune intre reprezentantii Rusiei, Ucrainei si Uniunii Europene pe tema gazelor este programata pe 21 octombrie la Bruxelles.

Comisia Europeana a admis ca exista riscul unor intreruperi de scurta durata a gazelor in aceasta iarna, precizand ca problemele pot fi depasite daca statele membre UE coopereaza mai strans in domeniul energetic.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.