Acordarea unor indemnizatii speciale pentru angajatii bancilor a fost interzia de catre Autoritatea Bancara Europeana dupa ce a constatat ca acestea incalca directivele UE privind limitarea bonusurilor bancherilor.

Potrivit unui raport al Autoritatii Bancare Europene (EBA) publicat miercuri, 39 de banci din Uniunea Europeana au gasit o noua modalitate pentru a suplimenta veniturile bancherilor, dupa introducerea, in 2013, a regulilor care limiteaza bonusurile in sistem la cel mult doua salarii de baza, oferind o serie de indemnizatii pe baza vechimii sau a valorii de piata.

Bancile au clasificat aceste remuneratii acordate in afara salariului de baza drept "indemnizatii fixe", dar raportul EBA arata ca ele sunt, de fapt, "plati discretionare temporare" folosite pentru suplimentarea veniturilor angajatilor, in contraventie cu regulile UE.

Printre bancile care acorda astfel de indemnizatii se numara HSBC, cea mai mare banca europeana in functie de capitalizare, RBS, Lloyds si Barclays. "Institutiile care acorda acest tip de indemnizatii discretionare trebuie sa le recatalogheze drept plati variabile si sa isi modifice politicile in privinta remunerarii angajatilor pentru a se conforma regulilor UE", se arata in raport.

Retail jobs

Autoritatile de reglementare din statele UE au termen pana la finele anului pentru a se asigura ca bancile indeplinesc cerintele privind bonusurile acordate bancherilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.