Guvernul francez a anuntat ca va rata anul viitor si in 2016 tinta de reducere a deficitului bugetar la 3% din produsul intern brut.

Proiectul de buget pentru 2015 prevede un deficit bugetar de 4,3% din PIB, fata de 4,4% la finalul acestui an. Indicatorul ar urma sa ajunga in 2017 la nivelul de sub 3% stabilit de Uniunea Europeana. Tinta unui deficit bugetar de sub 3% trebuia atinsa anul viitor, dupa ce guvernul francez ceruse deja de doua ori amanarea termenului.

Ministrul francez de Finante, Michel Sapin, a declarat ca guvernul are sub control cheltuielile si ca "si-a indeplinit responsabilitatile", justificand rezultatele slabe ale economiei franceze prin situatia nefavorabila din Europa. Mai mult decat atat, Sapin a subliniat ca Europa trebuie, la randul sau, "sa-si asume responsabilitatile in toate componentale sale", pentru a sustine activitatea economica din regiune.

Franta ocupa locul al doilea in topul tarilor din UE in ceea ce priveste cheluielile bugetare. Astfel, cheltuielile bugetare vor reprezenta in acest an 56,5% din PIB, urmand sa scada pana la 54,5% din PIB in 2017. Guvernul a avertizat, insa, ca nu va face niciun efort suplimentar pentru a reduce deficitul bugetar, astfel ca nu va introduce masuri de austeritate.

"Francezilor nu li se va cere sa faca eforturi suplimentare. Desi guvernul isi asuma un buget responsabil pentru a redresa tara, acesta refuza orice masura de austeritate", se arata in comunicatul guvernului, citat de AFP. Executivul de la Paris este criticat la nivel european in legatura cu ritmul aplicarii reformelor structurale care ar trebui sa echilibreze finantele si sa revigoreze economia.

Politicieni, oameni de afaceri si analisti dau ca exemple pozitive Spania si Portugalia si comenteaza cu severitate situatia din Franta si Italia, care intarzie aplicarea de masuri ferme si tin astfel in loc intreaga zona euro.

De asemenea, guvernul a reafirmat ca nu va renunta la aplicarea reformelor promise, in ciuda costurilor pe care acestea le implica. De pilda, aproximativ noua milioane de contribuabili ar trebui sa beneficieze de pe urma unei reforme fiscale privind veniturile populatiei, reforma care ar costa 3,2 miliarde de euro.

Citeste si:
Atenționare de călătorie MAE: Franța, perturbări ale zborurilor pe...
Atenționare de călătorie MAE:...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.