Ministrul rus al Energiei a subliniat ca exista "riscuri puternice" ca Ucraina sa sustraga din gazele rusesti destinate Europei la iarna.

"Situatia este foarte critica odata cu apropierea sezonului" rece, a declarat ministrul rus, intr-o conferinta de presa alaturi de comisarul european pentru Energie, Günther Oettinger. "Exista un risc ca gazele livrate de Gazprom pentru Europa sa fie prelevate ilegal de Ucraina pentru propriile nevoi", a adaugat Novak.

Rusia a intrerupt la jumatatea lui iunie livrarile de gaze spre Ucraina, care refuza cresterea preturilor impusa de Gazprom dupa sosirea la putere a prooccidentalilor si a acumulat, potrivit lui Novak, datorii de 5,3 miliarde de dolari. Aceasta decizie genereaza temeri privind perturbarea livrarilor de gaze rusesti spre Uniunea Europeana, dintre care aproape jumatate tranziteaza Ucraina, asa cum s-a intamplat la precedentele "razboaie ale gazelor" din 2006 si 2009.

Ucraina a recunoscut recent ca nu dispune de suficiente gaze pentru a raspunde nevoilor sale in timpul iernii si a acuzat Moscova saptamana aceasta ca vrea sa intrerupa livrarile de gaze destinate Europei. Ministrul rus a calificat drept "constructive" discutiile cu Oettinger, care au durat aproximativ doua ore si au vizat probleme concrete, fara a anunta insa progrese tangibile. "Pentru a rezolva criza, nu trebuie utilizat gazul ca instrument de sanctiuni si escaladare", a insistat la randul sau comisarul european, precizand ca este preocupat si ca nu intelege informatiile privind prezenta unor trupe rusesti in Ucraina.

Oettinger a apreciat ca "un calendar de rambursare" a datoriei ar trebui stabilit "in urmatoarele saptamani" si ca UE va face o propunere Kievului. Este vorba despre rambursarea datoriilor pentru livrarile de gaze din noiembrie si decembrie, ale caror preturi nu sunt contestate, precum si rambursarea partiala a celor din aprilie, mai si iunie.

Citeste si:
Ucraina susține că a doborât trei bombardiere rusești Su-34....
Ucraina susține că a doborât...

Novak a apreciat ca daca va fi rambursata partial datoria, ar putea fi luata in considerare o restructurare a restului datoriilor. Potrivit agentiilor ruse de presa, directorul Gazprom, Aleksei Miller, prezent la discutii, a declarat ca daca Kievul indeplineste aceste conditii de rambursare partiala a datoriei, livrarile de gaze ar putea fi reluate, cu conditia achitarii in avans a volumelor livrate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.