Autoritatile din Serbia vor sa reintroduca, incepand din 2016, taxa radio-TV pentru finantarea serviciilor publice de televiziune si radio (Radio Television of Serbia - RTS si Radio Television of Vojvodina - RTV), ca urmare a presiunilor de la Bruxelles.

Conform balkaninsight.com, noul proiect de lege, care prevede implementarea acestei taxe incepand din anul 2016, este denumit Legea informatiilor publice si a fost aprobat de Guvernul sarb pe 27 iulie. Este de asteptat ca noua lege sa fie adoptata de Parlamentul sarb in aceasta saptamana.

Taxa radio-TV, care nu va avea o valoare mai mare de 500 de dinari sarbesti (aproximativ 4,3 euro), va fi introdusa ca urmare a presiunilor venite de la autoritatile europene de la Bruxelles, care si-au exprimat ingrijorarea cu privire la independenta RTS si RTV, ce sunt finantate in prezent direct din bugetul de stat, scrie MEDIAFAX.

Anterior, RTS si RTV au fost finantate printr-o taxa care era platita de sarbi odata cu factura la electricitate, insa veniturile radiodifuzorilor publici din Serbia si din provincia autonoma Voivodina au cunoscut un declin si, in 2012, noua guvernare a anuntat ca va implementa un sistem de finantare a celor doua entitati direct de la bugetul de stat.

RTS si RTV vor continua sa fie dependente de bugetul de stat sarb in acest an si in 2015, inainte ca noua lege sa intre in vigoare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.