Business4 Iulie 201416:51

Lectura de 2 minute

Guvernul Poloniei vrea sa pastreze controlul asupra companiilor importante si nu va mai derula vanzari de active la scara larga, urmand in schimb sa incurajeze dezvoltarea locala si internationala a acestora, a declarat un secretar de stat al Trezoreriei.

Vanzarea de participatii la companiile de stat a ajutat bursa de la Varsovia sa intre in top 10 la nivel european in functie de capitalizarea companiilor listate, guvernul polonez fiind autorul unor oferte publice initiale mari.

Astfel, listarea asiguratorului PZU a fost a doua ca valoare la nivel european in 2013, cu 1,99 miliarde de euro, in timp ce intrarea pe bursa a companiei miniere JSW a atras 1,35 miliarde de euro in 2011, pe locul patru in Europa in anul respectiv.

Volumele de tranzactionare pentru actiunile acestor companii au fost, insa, reduse, in parte pentru ca statul a pastrat participatii mari la companii.

In luna mai, bursa de la Varsovia a fost a opta din Europa dupa valoarea companiilor locale listate, circa 149 miliarde de euro, insa volumul de tranzactionare s-a situat la numai 3,9 miliarde de euro, similar cu bursa de la Atena, care are numai jumatate din capitalizarea celei poloneze, potrivit datelor Federatiei Burselor Europene.

Citeste si:
Turcan: Investim in penitenciare ca sa nu mai riscam amenzi de la CEDO
Turcan: Locul infractorilor...

Dornic sa pastreze ce a mai ramas din "argintaria familiei", guvernul nu va mai derula oferte publice initiale de amploare in viitorul previzibil, a declarat Wojciech Kowalczyk, secretar de stat la Trezoreria Poloniei si fost secretar de stat in Ministerul de Finante.

"Obiectivul nostru principal este sa construim valoare si nu sa privatizam de dragul de a privatiza. Marile privatizari sunt in urma", a declarat oficialul polonez. Intrucat Polonia are nevoie de investitii mari in generarea de energie, petrol si gaze si infrastructura rutiera, statul a initiat un program de investitii care va fi finantat din participatiile detinute la companii.

Operatorul programului de investitii, cunoscut dupa prescurtarea numelui in poloneza, PIR, a obtinut, miercuri, 1,2 miliarde de zloti (396 milioane de dolari) din vanzarea de actiuni la compania de electricitate PGE. Chiar si dupa aceasta tranzactie, statul are inca peste 58% din companie.

Noua abordare a autoritatilor inseamna ca statul va atrage din privatizari venituri mai mici decat in anii precedenti. Anul trecut, autoritatile au planificat pentru 2014 venituri din privatizari de 3,7 miliarde de zloti (1,2 miliarde de dolari), insa au renuntat intre timp la acest obeictiv.

Citeste si:
Rusia acuza rezistenta poloneza ca a executat evrei si ucraineni in...
Rusia acuza rezistenta...

"Veniturile din privatizari in 2015 ar putea fi mai mici decat cele din acest an, iar in acest an s-ar putea situa sub nivelul proiectat in bugetul guvernului", a spus Kowalczyk.Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.