Autoritatile chineze au cerut companiilor de stat sa inghete temporar toate planurile pentru noi afaceri in Vietnam, in contextul diferendului dintre cele doua tari privind delimitarea apelor teritoriale in Marea Chinei de Sud, scrie presa chineza.

"Guvernul a oprit temporar companiile de stat sa liciteze pentru noi contracte in Vietnam. Acesta este un semn ca Beijingul joaca cartea economica. Cat de eficienta va fi? Ramane sa asteptam si sa vedem", a declarat Xu Liping, expert in relatiile dintre statele din Asia de Sud-Est la Academia Chineza de Stiinte Sociale.

Tensiunile dintre cele doua tari comuniste sunt in crestere, dupa ce China a instalat o platforma petroliera intr-o zona aflata in disputa a Marii Chinei de Sud, la o distanta un pic mai mare de 200 de kilometri fata de coasta Vietnamului. Autoritatile vietnameze au publicat chiar o inregistrare in care o nava chineza loveste si scufunda un vas vietnamez.

China a publicat un comunicat de presa in carte a acuzat ca vase vietnameze au lovit nave chineze de peste 1.400 de ori si a cerut autoritatilor de la Hanoi sa se retraga din zona in disputa pentru a se putea restabili calmul.

Retail jobs

Ordinul catre companiile de stat pentru oprirea investitiilor in Vietnam a fost dat, se pare, telefonic de la Ministerul Comertului, a scris publicatia South China Morning Post, din Hong Kong, adaugand ca o sursa de la biroul de acordare de permise pentru participarea la licitatii a confirmat informatia.

China a fost in ultimul deceniu cel mai mare partener comercial al Vietnamului, dar se afla doar pe locul 11 la investitii straine directe.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.