Business 5 Iunie 2014 18:55
Actiunile de pe Wall Street au inceput tranzactiile de joi in crestere, iar indicii Standard&Poor’s 500 si Dow Jones au atins noi niveluri record, dupa ce Banca Centrala Europeana (BCE) a anuntat masuri monetare de stimulare a economiei.

Indicele S&P 500 este in urcare cu 0,15%, Dow Jones cu 0,15%, iar Nasdaq cu 0,3%.

"Mario Draghi combate dezinflatia din zona euro cu barosul. Masurile sale sunt peste asteptari, ceea ce a impulsionat bursele si a depreciat euro, exact ce este nevoie", a declarat Chad Morganlander, manager de fonduri la compania Stifel Nicolaus.

Banca Centrala Europeana (BCE) a redus joi dobanda de politica monetara la un nou minim record, de la 0,25% la 0,15%, si a coborat rata la depozitele constituite de banci la -0,1%, devenind astfel prima mare banca centrala care va taxa banii pastrati de banci in conturi BCE. Rata dobanzii la operatiunile principale de refinantare va fi scazuta de la 0,25% la 0,15%, dobanda la facilitatea de creditare marginala va cobori de la 0,75% la 0,4%, iar cea la facilitatea de depozit va fi redusa de la 0%, la -0,1%, se arata intr-un comunicat al BCE.

Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a declarat joi ca institutia va opri rascumpararea de obligatiuni de la banci, va lansa operatiuni de refinantare pe termen lung si se pregateste pentru relaxarea cantitativa.

BCE va lansa doua imprumuturi pe termen de patru ani destinate bancilor din zona euro, pentru incurajarea creditarii, si va prelungi accesul nelimitat al bancilor la lichiditati pe termen scurt cel putin pana in decembrie 2016.

In urma declaratiilor lui Draghi, euro s-a depreciat la 1,3541 dolari pe unitate, cel mai redus nivel dupa luna februarie, fata de 1,3605 dolari miercuri.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.