Deprecierea rublei ar putea aduce bugetul Rusiei pe surplus in acest an, dupa deficit de 9,2 miliarde dolari anul trecut, intrucat statul obtine o mare parte a veniturilor in valuta, de pe urma exporturilor de hidrocarburi si alte materii prime, in timp ce cheltuielile interne sunt in moneda locala.

Scaderea rublei ar putea avea un impact pozitiv de 28 de miliarde de dolari asupra veniturilor in acest an, situatie in care bugetul ar inregistra excedent, potrivit unor estimari publicate, marti, de Higher School of Economics din Moscova.

Rubla a coborat de la inceputul anului cu 7,5% fata de un cos valutar format din dolar si euro, folosit de banca centrala pentru definirea unui coridor in care este tranzactionata moneda. Deprecierea rublei scade cheltuielile interne ale statului, precum cele pentru pensii, in comparatie cu veniturile generate de materiile prime, precum petrolul, ale caror preturi pe piata internationala sunt stabilite in dolari.

Chiar daca face mai scumpe importurile, evolutia monedei va reduce probabil presiunea financiara asupra guvernului, confruntat cu perspectiva unor taieri de cheltuieli in anii urmatori din cauza stagnarii economice, scrie MEDIAFAX.

"Deprecierea a imbunatatit considerabil pozitia guvernului federal. Spre deosebire de alti ani, in ianuarie anul acesta a fost inregistrat un excedent semnificativ", se arata in raport.

Bugetul federal al Rusiei a consemnat surplus de 13,1 miliarde de dolari in prima luna a acestui an, fata de 2,3 miliarde de dolari deficit in ianuarie anul trecut, potrivit deatelor preliminare ale Ministerului de Finante de la Moscova.

Pretul ridicat al petrolului si cresterea economica puternica au ajutat Rusia sa inregistreze surplusuri bugetare in cea mai mare parte a deceniului trecut, dar incetinirea economiei in ultimii ani a inrautatit perspectivele tarii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.