Economia Poloniei, cea mai mare in randul statelor UE care au aderat dupa 2004, a crescut anul trecut cu 1,6%, cel mai slab rezultat din 2009, in principal din cauza incetinirii dinamicii cererii interne pe fondul recesiunii economice din zona euro.

In 2012, Produsul Intern Brut al Poloniei a urcat cu 1,9%.

Media estimarilor analistilor contactati de Bloomberg indica o rata de crestere economica de 1,5% pentru 2013.

Cifrele anuntate joi de institutul de statistica de la Varsovia sunt cele mai slabe din 2009, an in care efectele crizei financiare mondiale s-au facut simtite in Europa Centrala si de Est, iar Polonia a fost singurul stat UE care nu a inregistrat recesiune.

Consumul privat a crescut cu 0,8% anul trecut, incetinind dupa un avans de 1,2% in 2012, in timp ce formarea bruta de capital fix a scazut cu 0,4%, dupa un declin mai abrupt, de 1,7% in anul anterior, scrie MEDIAFAX.

Zona euro a iesit la jumatatea lui 2013 dintr-o recesiune prelungita, care a persistat timp de un an si jumatate. Mai mult de jumatate din exporturile Poloniei merg in zona euro. In contextul scaderii vanzarilor, producatorii polonezi de bunuri de export au fost nevoiti sa reduca cheltuielile, sa dea afara angajati si sa scada salariile.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.