Aproape jumatate din gospodariile din Grecia supravietuiesc din pensiile batranilor, tot mai multi parinti fiind nevoiti sa isi sustina copiii someri si familiile acestora, potrivit unui studiu realizat de Institutul pentru Firme Mici si Mijlocii, al Confederatiei Profesionale Elene.

Sondajul mai arata ca somajul in crestere si scaderea veniturilor pupulatiei au determinat oamenii sa reduca cheltuielile, inclusiv pentru alimente, deseori in detrimentul calitatii, relateaza Kathimerini.

Pensiile reprezinta principala sursa de venit pentru 48,6% din gospodarii, fapt dezamagitor avand in vedere nivelul produsului national brut si sistemul de asigurari sociale, potrivit institutului, scrie MEDIAFAX.

Salariile sunt principala sursa de venit pentru 35,9% din gospodarii, iar profiturile firmelor pentru 10,3% dintre familii.

Aproape 95% dintre gospodarii au inregistrat o scadere medie a veniturilor de 39,5%, de la declansarea crizei. In aceste conditii, nu este surprinzator ca 34,8% dintre gospodarii amana plata taxelor, a contributiilor sociale, a facturilor la utilitati si a ratelor bancare.

Tendinta se va accentua probabil in 2014, in conditiile in care 41,7% din 1.201 de familii participante la sondaj anticipeaza ca nu isi vor putea omora obligatiile financiare pe parcursul acestui an.

In privinta impozitelor, 44% dintre respondenti au spus ca nu vor putea sa le plateasca, cu impact major asupra incasarilor bugetare.

In plus, multi dintre greci sunt ingrijorati in legatura cu acumularea de datorii catre banci, iar unul din trei participanti la studiu se tem ca le-ar putea fi confiscate casele.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.