Eliminarea deficitului bugetar al Germaniei si finalizarea tranzitiei sectorului energetic de la carbune si centrale nucleare catre resurse regenerabile reprezinta prioritatile guvernului Germaniei, considera cancelarul german Angela Merkel, aflata la inceputul celui de-al treilea mandat de 4 ani.

"De o importanta deosebita pentru mine este sa oferim urmatoarei generatii o situatie financiara ordonata si sa realizam cu succes tranzitia din energie", potrivit discursului de Anul Nou pregatit de Merkel, citat de Bloomberg.

Discursul va fi sustinut in cursul zilei de marti, iar textul a fost trimis presei in avans.

Economia germana merge bine in contextul competitiei globale, iar numarul angajatilor este la un nivel record, insa evolutia Germaniei depinde de progresul Europei si de depasirea crizei datoriilor de stat, a mai afirmat liderul german, scrie MEDIAFAX.

Merkel a fost investita pe 17 decembrie pentru cel de-al treilea mandat consecutiv de patru ani la conducerea guvernului german.

Pe fondul situatiei economice bune a Germaniei, Merkel vrea ca in anul 2015 statul sa nu mai acumuleze noi datorii.

Constitutia germana constrange guvernul sa echilibreze veniturile si cheltuielile bugetului de stat pana in 2016, in timp ce angajamentele asumate la nivelul UE presupun reducerea datoriei publice la maximum 60% in PIB, fata de nivelul actual de aproximativ 80%.

Produsul Intern Brut al Germaniei a crescut in trimestrul al treilea cu 0,3% fata de trimestrul anterior, respectiv cu 0,6% fata de perioada corespunzatoare a anului trecut.

Germania a incheiat anul 2012 cu un deficit bugetar de 2,38 miliarde euro, reprezentand 0,1% din PIB, fata de 0,8% in 2011, respectiv 4,2% in 2010, potrivit datelor Eurostat. Datoria publica a Germaniei era de 2.160 miliarde euro la finele anului trecut, adica 81% din PIB, dar a scazut la 2.146 miliarde euro in primul semestru, respectiv 79,8% din PIB.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.