Statele din UE vor trebui sa ofere declaratii de asigurare la nivel inalt in ceea ce priveste responsabilitatile si obligatiile care le revin in managementul si controlul fondurilor comunitare, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.

Comisarul european pentru Impozitare si Uniune Vamala, Audit si Antifrauda, Algirdas Šemeta, a prezidat, luni, prima reuniune a grupului de lucru creat pentru a imbunatati capacitatea de management a statelor membre in ceea ce priveste cheltuirea banilor europeni. Grupul are ca obiectiv crearea de modele de "declaratii nationale". Prin aceste declaratii, statele membre vor oferi, practic, asigurari la nivel inalt privind responsabilitatile si obligatiile care le revin in managementul si controlul fondurilor UE.

Potrivit comunicatului, posibilitatea de a emite declaratii nationale este prevazuta in noul Regulament financiar al Uniunii Europene.

In domenii precum agricultura, piata muncii si politicile regionale, statele membre au un rol principal in privinta alocarii, managementului si verificarii cheltuirii fondurilor europene. Comisia, Parlamentul European si Curtea de Audit au reclamant, in repetate randuri, faptul ca statele membre nu fac destule eforturi pentru a-si indeplini responsabilitatile in acest sens. Prin urmare, declaratiile nationale ar trebui sa creeze mai multa responsabilitate si sa stimuleze o mai buna performanta in privinta cheltuirii fondurilor, noteaza CE, potrivit MEDIAFAX.

Grupul de lucru va stabili detaliile tehnice privind forma acestor declaratii si va prezenta primele modele in februarie 2014.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.