Proiectul promis in iunie de Vladimirr Putin al unei prime linii feroviare de mare viteza (TGV) in Rusia, de care sunt interesate intre altele grupurile franceze Alstom et SNCF, prezinta intarzieri din cauza unor dificultati de finantare, scrie ziarul Vedomosti.

Potrivit cotidianului rus, Guvernul a consacrat in urma cu doua saptamani o sedinta construirii acestei linii de 770 de kilometri intre Moscova si Kazan si intentioneaza ca pana in 2018 sa construiasca un tronson de doar 200 de kilometri, ci nu intreaga linie, asa cum era prevazut anterior.

Licitatia in vederea studiilor de concepere a proiectului, care urma sa fie lansata miercuri, a fost amanata in ultimul moment, adauga ziarul. Potrivit acestuia, doua consortii, unul condus de SNCF, iar celalalt de Deutsche Bahn, si-au manifestat interesul.

Alstom a declarat in septembrie pentru AFP ca intentioneaza sa participe la licitatie in vederea furnizarii de vagoane TGV pentru linie, care ar urma sa reduca durata actuala de 11 ore a calatoriei la trei ore si jumatate, scrie MEDIAFAX.

Insa, potrivit Vedomosti, lipsesc 310 miliarde de ruble (sapte miliarde de euro) din buget, estimat in total la 1.060 de miliarde de ruble (24 de miliarde de euro).

Compania rusa a cailor ferate cere Guvernului sa participe cu aceasta suma, dar acesta afirma ca nu dispune de aceste mijloace, hotarand sa pastreze o politica bugetara riguroasa, in pofida incetinirii cresterii economice.

Putin a prezentat proiectul TGV care va lega Moscova de Kazan, unul dintre orasele ce gazduiesc Campionatul Mondial de Fotbal din 2018, ca pe un proiect simbolic, menit sa relanseze investitiile si activitatea economica in Rusia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.