Gigantul rus in domeniul gazelor naturale Gazprom a acuzat marti Ucraina ca nu i-a platit suma de 882 de milioane de dolari, lasand sa planeze astfel amenintarea unui conflict cu privire la livrarea de gaze, in contextul in care Kievul se pregateste sa se apropie de UE.

"Suntem extrem de ingrijorati de situatia actuala a platilor gazelor rusesti de catre Ucraina", a declarat Aleksei Miller, presedintele grupului public rusesc, citat de agentii ruse.

El a declarat ca a fost de acord de acord cu o amanare a platii unei facturi in valoare de 882 de milioane de dolari in contul gazelor livrate in august, dar ca aceasta amanare a expirat la 1 octombrie. "Situatia este foarte grava, deoarece contractul prevede ca in caz de incalcare a conditiilor de plata sa trecem la un sistem de plata in avans", a avertizat el.

Relatiile tensionate dintre Rusia si Ucraina au condus in mai multe randuri, in ultimii ani, la o intrerupere a livrarilor de gaze naturale catre aceasta tara, care este foarte dependenta de ele, in pofida numeroaselor initiative vizand identificarea de noi surse de aprovizionare. Aceste conflicte au perturbat in trecut exporturile de gaze rusesti catre UE, Ucraina fiind principala tara de tranzit.

Gazprom acopera peste un sfert din consumul de gaze naturale din Europa, iar exporturile sunt in crestere puternica la inceputul anului, mai ales in perioade reci.

Miller a subliniat ca, la randul sau, grupul rus a platit Kievului in avans cheltuielile de tranzit pentru anul viitor si a fost de acord cu o reducere a pretului gazelor destinate stocarii in depozite subterane ucrainene, cu scopul de a dispune de rezerve pentru irana si pentru furnizare catre alte state europene, scrie MEDIAFAX.

In ianuarie, Gazprom a cerut Naftogaz, operatorul ucrainean in domeniu, sapte miliarde de dolari pentru gaze neconsumate dar prevazute in contract.

Kievul solicita o reducere a pretului impus de Moscova, care doreste in schimb ca Ucraina sa se integreze in Uniunea Vamala si sa permita Gazprom accesul la o parte a retelei sale de transportare a gazelor. Aceste noi amenintari au loc odata cu apropierea summitului european de la Vilnius, la sfarsitul lui noiembrie, cand Ucraina ar putea sa semneze un Acord de Asociere cu UE.

Citeste si:
Ministerul Finanțelor ia în calcul o scădere a prețurilor plafonate...
Ministerul Finanțelor ia în...

Bruxelles-ul ii impune drept conditie eliberarea din inchisoare a fostului premier Iulia Timosenko, in prezent in opozitie. Un purtator de cuvant al Kremlinului a negat, insa, orice legatura intre cele doua probleme.

"Subiectul datoriilor la gaze nu este politic si nu are in niciun caz legatura cu Acordul de Asociere cu UE", a declarat Dmitri Peskov pentru agentia oficiala Itar-Tass.

Moscova a avertizat recent Kievul asupra posibilitatii unor represalii comerciale in cazul unei asocieri cu UE, care ar crea o zona de liber-schimb. Consilierul economic al Kremlinului Serghei Glaziev a avertizat in privinta unei "actiuni sinucigase".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.