Europarlamentarul PDL Sebastian Bodu cere PE respingerea Acordului de liber-schimb cu Canada ca urmare a deciziei acestei tari de a liberaliza regimul vizelor doar pentru Republica Ceha, mentinand restrictia pentru cetatenii romani si bulgari.

Europarlamentarul PDL Sebastian Bodu crede ca o mobilizare a tuturor colegilor romani si bulgari este necesara pentru respingerea in Parlamentul European a Acordului economic si de liber-schimb dintre Uniunea Europeana si Canada, considerand ca forul legislativ comunitar nu ar trebui sa accepte libera circulatie a bunurilor si a capitalurilor fara o libera circulatie a persoanelor.

Totodata, Bodu a adresat o scrisoare deschisa premierului canadian Stephen Harper, in care isi exprima nemultumirea fata de atitudinea Guvernului Canadei de a ridica, vineri, vizele doar pentru cetatenii cehi, pentru a nu periclita ratificarea in Parlamentul European a acordului in cauza.

Bodu considera ca premierul canadian a anuntat ridicarea vizelor pentru Republica Ceha "doar pe argumente aritmetice, cu ignorarea criteriului formal de liberalizare, in speta reducerea numarului de cereri de viza respinse, precum si de faptul ca noua lege canadiana a imigratiei adoptata in scopul eliminarii falselor cereri de azil nu a inlocuit vizele, cum era normal, ci s-a adaugat acestora".

"Nu este corect sa pedepsiti zeci de milioane de cetateni onesti pentru cateva mii care creaza probleme imigrationiste prin falsa discriminare etnica pretinsa. (...) Am constatat insa cu tristete ca ati decis ridicarea vizelor doar pentru Republica Ceha, argumentand ca Acordul economic si de liber-schimb are nevoie de o larga sustinere in Parlamentul European", se arata in scrisoarea deschisa adresata lui Stephen Harper, scrie MEDIAFAX.

Europarlamentarul PDL ii reproseaza premierului canadian ca decizia de a ridica vizele pentru cehi nu a fost motivata de "reducerea numarului de cereri de viza respinse, asa cum ne-ati repetat cu obstinatie ca acesta ar fi criteriul eliminarii vizelor, inclusiv ulterior adoptarii noii legislatii privind imigratia, ci de considerente pur aritmetice legate de votul in Parlamentul European". "Nu va ascund ca o astfel de abordare este deranjanta atat fata de cetatenii romani si bulgari, fata de guvernele lor, dar si fata de eurodeputatii alesi in aceste doua state membre UE", mai scrie Sebastian Bodu.

Citeste si:
Forțele Aeriene Regale Canadiene își încep misiunea de poliție...
Forțele Aeriene Regale...

Totodata, Bodu reaminteste Guvernului canadian ca Parlamentul European a adoptat, recent, rezolutia de modificare a regulamentului 539/2001 care stipuleaza activarea clauzei de solidaritate intre toate statele membre UE atunci cand un stat tert refuza ridicarea vizelor fata de un stat membru.

Premierul canadian, Stephen Harper, a anuntat, vineri, anularea regimului obligativitatii vizelor de calatorie impuse cetatenilor cehi, pentru a evita o blocare a Acordului de liber-schimb incheiat cu Uniunea Europeana, relateaza AFP.

"Am decis sa anulam, in saptamanile urmatoare, obligativitatea vizelor de calatorie in Canada impuse cetatenilor cehi", a declarat Harper, la Bruxelles, intr-o conferinta de presa comuna cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, cu ocazia semnarii Acordului de liber-schimb. Acest acord trebuie sa fie ratificat de fiecare dintre cele 28 de state membre UE si de catre Parlamentul European pentru a intra in vigoare. Praga a anuntat ca nu il va ratifica, in cazul in care problema vizelor nu va fi solutionata.

Citeste si:
Tiberiu Szasz, jurnalist Metropola TV, gazda unei ediții speciale...
Tiberiu Szasz, jurnalist...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.