Dolarul american este in scadere in urma suspendarii partiale a activitatii guvernului federal al SUA, investitorii anticipand ca impasul politic in ceea ce priveste bugetul si plafonul datoriei publice va intarzia momentul cand Rezerva Federala va incepe sa reduca achizitiile de obligatiuni.

Analistii IHS estimeaza ca Statele Unite vor pierde cel putin 300 milioane de dolari pe zi din productia economica din cauza intreruperii unor activitati ale guvernului in lipsa unui buget pentru anul fiscal 2014, inceput marti.

O suspendare cu durata de doua saptamani a activiatii ar putea reduce cu 0,3 puncte procentuale cresterea economica a SUA in trimestrul al patrulea, anticipeaza analistii Macroeconomic Advisers, potrivit Bloomberg. Programul de relaxare cantitativa al Rezervei Federale, prin care banca centrala a SUA injecteaza lunar 85 miliarde de dolari in piete prin achizitia de obligatiuni, a tras in jos valoarea dolarului.

Indicele dolarului calculat de Bloomberg a scazut cu 0,75% din 17 septembrie, cu doua zile inainte ca Rezerva Federala sa decida, contrar asteptarilor, mentinerea programului de lichiditate, acuzand cresterea economica slaba, scrie MEDIAFAX.

"Daca problema fiscala va continua, Fed va fi probabil mai putin dispusa sa reduca masurile de stimulare a economiei. Dolarul va suferi", comenteaza pentru Bloomberg James Kwok, director de management valutar la fondul Amundi, cu active in administrare de aproximativ 1.000 miliarde de dolari.

Dupa esuarea negocierilor din Congresul SUA pentru un compromis pe tema bugetului inainte de termenul limita de 1 octombrie, liderii din legislativul american nu au programat noi intalniri pentru continuarea discutiilor.

Totodata, congresmenii se pregatesc pentru o alta disputa aprinsa. Congresul trebuie sa ridice pana la 17 octombrie plafonul datoriei de stat, aflat in prezent la 16.700 miliarde de dolari, pentru a evita o posibila intrare in incapacitate de plata a guvernului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.