Premierii sarb Ivita Dacici si kosovar Hashim Thaçi "au ajuns la un acord in domeniile energiei si telecomunicatiilor" duminica, la Bruxelles, a anuntat sefa diplomatiei europene Catherine Ashton.

Cei doi lideri, care s-au intalnit in prezenta lui Ashton, au adoptat totodata "decizii importante pentru asigurarea unor algeri juste, cu cea mai mare participare posibila" in scrutinul municipal de la 3 noiembrie in Kosovo, amenintat cu boicotul de catre minoritatea sarba care locuieste in nordul Kosovo, a adaugat Inaltul Reprezentant UE pentru Politica Externa, citat intr-un comunicat.

"Premierii au convenit ca Grupul de lucru privind alegerile condus de OSCE se va reuni in zilele urmatoare pentru a aplica rapid deciziile adoptate in aceasta (duminica) seara", a adaugat ea.

Mediind de doi ani "dialogul" Belgrad-Pristina, Lady Ashton nu a reusit sa obtina progrese la reuniunea precedenta a celor doua parti, la Bruxelles, pe 27 august. In domeniile energiei si telecomunicatiilor, acordul vizeaza "toate problemele care se aflau in suspans", potrivit unei surse diplomatice, scrie mediafax.

Kosovarii vor sa obtina un indicativ telefonic independent pentru Kosovo, care il utilizeaza in prezent pe al Serbiei, in timp de Belgradul intentioneaza sa isi mentina operatorii nationali de telefonie mobila in nord.

In domeniul energiei, Kosovo insista asupra unui sistem autonom de alimentare cu electricitate, in timp ce Belgradul doreste sa mentina prezenta propriei companii de distributie de energie electrica in nord.

In privinta organizarii alegerilor "s-a facut totul pentru a se asigura o participare buna", potrivit aceleiasi surse diplomatice. Aceasta a relevat ca o serie de liste sarbe s-au inregistrat, pana la urma, pe 4 septembrie, termenul-limita pentru inscrierea la scrutin.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.