Franta va prelungi treptat, pana in 2035, de la 41 de ani la 43 de ani, perioada minima de contributii in vederea calificarii pentru o pensie de la stat, masura inclusa intr-un proiect de reforma a sistemului public de pensii.

Astfel, persoanele care lucreaza in Franta vor trebui sa achite contributii timp de cel putin 43 de ani pentru a fi eligibile pentru o pensie in sistemul public, a declarat premierul Jean-Marc Ayrault, potrivit Bloomberg.

Contributiile platite de angajatori si angajati la sistemul de pensii vor creste incepand de anul viitor, in paralel cu scaderea taxelor pe munca, pentru a evita cresterea costurilor, scrie MEDIAFAX.

"Scopul nostru este cresterea economica. Locul de munca este esential in modelul nostru social. Vom reforma platile legate de politica de familie astfel incat sa afecteze mai putin cresterea. Asta se va intampla in 2014. Anul viitor nu va avea loc nicio crestere a costurilor cu forta de munca", a afirmat premierul francez.

Promisiunea de a reduce taxele pe munca a reprezentat un element cheie pentru castigarea sprijinului Medef, cel mai mare grup de lobby din Franta, avand in vedere situatia dificila din economie, cu un somaj ridicat si crestere modesta.

Proiectul vizeaza eliminarea deficitului de 20 miliarde euro estimat in sistemul de pensii la nivelul anului 2020 si mentinerea balantei pe zero pana in 2035.

Analistii estimeaza ca, dupa adoptarea proiectului, varsta efectiva de pensionare din Franta va urca incepand din anul 2035 la aproximativ 66 de ani.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.