Business 9 Iunie 2013 11:22
Slovenia va aplica o perioada de tranzitie de doi ani inainte sa ofere croatilor acces pe piata muncii, dupa aderarea oficiala a Croatiei la Uniunea Europeana (UE) pe 1 iulie, a anuntat Guvernul sloven.

"Timp de doi ani cetatenii croati vor putea munci in Slovenia in aceleasi conditii aflate in vigoare in prezent", adica cele pentru cetateni dintr-un stat care nu este membru UE, a declarat pentru jurnalisti ministrul sloven al Muncii Anja Kopac Mrak, in urma unei sedinte de Guvern.

Legea va fi adoptata din cauza situatiei economice dificile a Sloveniei, a adaugat ea, referindu-se la nivelul ridicat al somajului in Slovenia, inclusiv in zonele de la frontiera cu Croatia.

"In acest fel, Guvernul da prioritate angajarii cetatenilor sloveni, dar daca angajatorii nu gasesc profilul adecvat (in randul muncitorilor sloveni), ei pot sa angajeze cetateni croati", a precizat ea, scrie MEDIAFAX.

Aproape 5.000 de croati au un permis de munca in Slovenia, potrivit ministrului sloven.

Legea care introduce aceasta perioada de tranzitie de doi ani va fi prezentata in Parlament in procedura de urgenta si urmeaza sa fie adoptata pana la 1 iulie. Slovenia a fost prima tara din fosta Iugoslavie care a aderat la UE, la 1 mai 2004, si la zona euro, la 1 ianuarie 2007.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.