Letonia va deveni la inceputul anului viitor cel de-al 18-lea stat membru al zonei euro, dupa ce a primit avizul Comisiei Europene (CE), indeplinind toate criteriile pentru adoptarea monedei unice.

Comisia a confirmat ca statul baltic a indeplinit toate criteriile de aderare la zona euro, potrivit unui raport citat de BBC.

Liderii UE spera ca decizia va demonstra ca zona euro poate creste in pofida crizei din ultimii trei ani.

Letonia vrea relatii mai stranse cu Europa de Vest si indepartarea de Rusia.

Statul baltic va incepe sa utilizeze moneda euro de la 1 ianuarie 2014, dupa ce s-a incadrat in conditiile mecanismului de preaderare, cele mai importante dintre acestea fiind inflatia scazuta, dobanzi mici pe termen lung si o datorie publica redusa, scrie MEDIAFAX.

Guvernul leton a aplicat unul dintre cele mai dure programe de austeritate din Europa dupa criza financiara din 2008-2009, care a redus cu 20% PIB-ul tarii.

Aderarea Letoniei la zona euro mai trebuie avizata de liderii UE si de Parlamentul European, insa aceste aprobari sunt considerare formalitati. Ministrii Finantelor din zona euro vor vota probabil in luna iulie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.