Cei aproximativ 3.500 de functionari din cadrul Consiliului Uniunii Europene se aflau in greva, marti, la indemnul Uniunii Sindicale, cel mai mare sindicat al functionarilor publici europeni, pentru a-si apara puterea de cumparare.

Potrivit sindicatului, daca statele membre ale Uniunii Europene (UE) continua politica de austeritate, functionarii europeni risca sa piarda 60% din puterea de cumparare in cursul urmatorilor 15 ani.

Functionarii denunta, de asemenea, proiectul de ridicare a varstei de pensionare de la 63 la 67 de ani.

Indemnul la greva vizeaza doar Consiliul, institutia reprezentand statele membre UE, unde un grup de lucru reflecteaza in prezent asupra unei revizuiri a calculului salariilor, pensiilor si perspectivelor de cariera ale functionarilor.

Functionarii europeni care lucreaza la Comisia Europeana (CE), la Parlamentul European (PE) si in alte institutii europene nu participa la aceasta actiune. Sefii de stat si de guvern din UE au votat, in februarie, in favoarea unui proiect de buget european pentru perioada 2014-2020 revizuit in scadere.

Daca acest proiect de buget, contestat de PE, este adoptat, functionarii europeni ar urma sa stranga cureaua in mod semnificativ, afirma reprezentantii lor. Proiectul de buget prevede reducerea cu 7 miliarde de euro a bugetului alocat functionarilor publici europeni pentru aceasta perioada, subliniaza ei, scrie MEDIAFAX.

Salariile si avantajele celor aproximativ 55.000 de functionari europeni reprezinta un subiect constant de polemici. Cotidianul german Die Welt a facut senzatie, la inceputul anului, afirmand ca "4.365 de functionari europeni castiga mai multi bani decat cancelarul" (adica 21.000 de euro pe luna).

CE a dezmintit aceasta informatie, afirmand ca niciun functionar nu castiga mai mult decat Angela Merkel. Cel mult, functionarii CE castiga 18.000 de euro pe luna, sustine Comisia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.