Cehii, confruntati cu recesiunea din 2011, resimt in numar tot mai mare dificultatile de plata a datoriilor, dupa ce s-au lasat sedusi cu usurinta in anii de crestere economica de ofertele tentante de creditare.

Astfel, afacerile recuperatorilor de credite nu au mers niciodata mai bine, iar acestia se intrec in oferte si promovarea serviciilor.

Potrivit datelor oficiale, circa 2,9 milioane de cehi, respectiv unul din patru, aveau contractat un imprumut, anul trecut.

"Datoria este tot mai mult prezenta in economia ceha, care se apropie in aceasta privinta de Europa Occidentala", a declarat David Marek, analist sef la compania Patria Finance. Creditele au devenit atractive in momentul in care banca centrala a redus in 1998 dobanda de politica monetara sub pragul psihologic de 10%, scrie MEDIAFAX.

Cinci ani mai tarziu, aceasta dobanda era de 2%. Combinata cu cresterea economica si somajul redus, situatia a pregatit terenul pentru un boom al creditelor.

"Oamenii au profitat de imprumuturi pentru a cumpara orice, de la cadouri de Craciun la vacante", a declarat Tomas Vrana, avocat si fondator al unei companii de recuperare a creantelor, Exekuce.cz.

In intervalul 1993-2003, imprumuturile populatiei au crescut de la 84,5 miliarde de coroane (3,27 miliarde euro) la 195,7 miliarde de coroane (7,57 miliarde euro). In 2012, cu economia aflata in recesiune de un an si cu somajul in crestere, datoriile populatiei erau de 53 de miliarde de euro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.