Guvernul Ciprului intentioneaza sa vanda o parte din rezervele de aur ale bancii centrale in urmatoarele luni, in cadrul unui acord de imprumut cu zona euro, insa decizia trebuie aprobata de catre banca centrala a tarii.

"Detaliile vor fi formulate la timpul potrivit, in principal de catre banca centrala. Este o decizie importanta", a declarat Georgiades pentru Bloomberg TV.

Cipru incearca sa deblocheze imprumuturi de 10 miliarde de euro de la zona euro si FMI. Pentru a obtine finantarile externe statul trebuie sa asigure o contributie de 11 miliarde de euro prin impunerea de pierderi depozitelor bancare, vanzarea de aur si alte active, precum si majorari de taxe.

Potrivit unui document al Comisiei Europene din 9 aprilie, Cipru trebuie sa vanda aur in valoare de circa 400 de milioane de euro din rezerva bancii centrale. Posibilitatea ca o astfel de decizie a Ciprului sa fie urmata si de banci centrale mari la nivel global a cauzat declinul puternic al cotatiei aurului. Banca centrala din Cipru a transmis, dupa informatiile aparute in presa, ca nu ia in calcul vanzarea de aur, scrie MEDIAFAX.

Rezervele de aur ale institutiei se ridica la 13,9 tone, potrivit datelor Consiliului Mondial al Aurului.

Cotatia unciei de aur a scazut luni la cel mai redus nivel incepand cu ianuarie 2011, din cauza temerilor investitorilor ca unele guverne din Europa ar putea urma exemplul Ciprului de a vinde din rezervele bancii centrale, potrivit unui raport Goldman Sachs.

Pachetul financiar total pentru Cipru, inclusiv contributia din surse proprii a tarii, se situeaza la 21 miliarde de euro, dupa ce a variat in trecut intre 17,5 miliarde de euro si 23 miliarde de euro, a declarat, marti, Michael Grosse-Broemer, seful grupului parlamanetar al blocului Crestin-Democrat, formatiune a cancelarului Germaniei, Angela Merkel.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.