Peste o suta de persoane, membri sau simpatizanti ai partidului nationalist cipriot Elam, au manifestat joi seara la Nicosia impotriva masurilor adoptate in sectorul bancar din Cipru in cadrul unui plan european de salvare.

Protestatarii, majoritatea imbracati in negru, unii purtand scuturi, s-au dus in fata Parlamentului. Ei purtau in furntea colonei o banderola pe care se putea citi "Noi suntem impotriva masurilor troikai", scandand sloganuri ca "Troika afara" sau "Aceasta insula este greaca".

Dupa sustinerea mai multor discursuri, manifestantii au plecat din fata Parlamentului catre sediul partidului lor.

Troika, formata din Uniunea Europeana (UE), Banca Centrala Europeana (BCE) si Fondul Monetar International (FMI), a acordat Republicii Cipru un imprumut in valoare de zece miliarde de dolari in schimbul unor masuri dure, intre care restructurarea primelor doua banci ale tarii.

"Protestam fata de troika si acordul (incheiat cu Cipru). Ne beau sangele. Ne-au luat banii din banci, nu acceptam acest lucru", a declarat Michael, in varsta de 30 de ani, un angajat intr-o companie de taximetrie si membru al Elam (Frontul National Popular) de la crearea acestuia, in 2008, scrie MEDIAFAX.

"Vrem ca troika sa ia avionul si sa plece din Cipru. Vrem sa iesim din zona euro", a adaugat el.

"Protestam fata de masurile economice de austeritate", a declarat Marios Vassiliou, un membru al Biroului Politic al Elam, acuzand troika de faptul ca are ca obiectiv "sa profite de gazele naturale" din Cipru si sa pregateasca pentru insula divizata "o solutie politica precipitata in favoarea Turciei".

Numerosi manifestanti fluturau drapelul partidului Elam, pe care apare o sabie alba, in mijlocul unei cruci albe, pe un fond albastru, iar altii drapelul grec.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.