Un acord final asupra unui plan de salvare a Ciprului a fost obtinut in noaptea de duminica spre luni, a declarat o sursa europeana apropiata negocierilor.

Presedintele cipriot Nicos Anastasiades, care a venit duminica la Bruxelles, s-a declarat "satisfacut" de rezultatul negocierilor, parasind Consiliul European luni dimineata.

Continutul acordului ce va permite Ciprului sa evite falimentul nu a fost precizat, insa liniile principale ale acestuia au fost dezvaluite anterior.

Acordul prevede disparitia Bancii Laiki, a doua cea mai importanta din tara, potrivit unei surse europene. Micii depunatori vor fi ocoliti, dar cei cu depozite de peste 100.000 de euro vor suferi pierderi. Potrivit unei a treia surse, acordul prevede ca Bank of Cyprus, cea mai importanta din tara, care are si depunatori rusi, sa nu dispara, dar depunatorii acestei banci cu conturi de peste 100.000 sufera pierderi importante.

Ideea unei taxe asupra tuturor depozitelor, prevazuta intr-un prim plan, la sfarsitul saptamanii trecute, a suscitat un val de proteste. Ea a fost abandonata, potrivit celei de a doua surse. "Nu exista nicio taxa", a insistat aceasta, scrie MEDIAFAX.

Anastasiades a discutat duminica dupa-amiaza si seara cu presedintii Consiliului European Herman Van Rompuy, Comisiei Europene (CE) Jose Manuel Barroso, Bancii Centrale Europene (BCE) Mario Draghi, Eurogrupului Jeroen Dijsselbloem si directoarea Fondului Monetar International (FMI) Christine Lagarde.

Aceste intalniri s-au dovedit hotaratoare in gasirea unui acord, care a fost aprobat in cadrul unei reuniuni a ministrilor de Finante din zona euro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.