Parlamentul cipriot a respins taxa pe depozite bancare, conditie pentru primirea unui pachet de imprumuturi externe de la zona euro, scrie MEDIAFAX.

Proiectul a fost respins cu 36 de voturi impotriva, 19 abtineri si niciun vot favorabil.

"Proiectul a fost respins", a declarat presedintele Parlamentului de la Nicosia, Yiannakis Omiru.

Miile de manifestanti adunati in fata sediului Parlamentului si-au exprimat satisfactia pentru acest vot.

Ministrul de Finante al Republicii Cipru si-a prezentat demisia in contextul problemelor legate de adoptarea legislatiei privind taxa bancara, dar aceasta nu a fost inca acceptata. Statele din zona euro au decis sambata sa ajute Cipru cu imprumuturi de 10 miliarde de euro, insa acestea sunt conditionate de colectarea de catre guvern a unor fonduri de 5,8 miliarde de euro prin taxarea depozitelor din bancile locale. Varianta initiala a taxei prevedea un nivel de 6,75% pentru depozitele mai mici de 100.000 de euro si 9,9% pentru cele peste acest prag.

Ulterior, planul a fost modificat pentru a fi scutite de taxe depozitele sub 20.000 de euro.

Anuntul intentiilor UE a declansat o stare de panica in randul magnatilor rusi care s-au folosit de bancile din Cipru pentru a-si proteja investitiile. Marti, toate biletele de avion Rusia - Cipru erau vandute, scrie businessinsider.com, rusii grabindu-se sa-si extraga fondurile.

Specialistii in economie nu vor fi surprinsi de decizia parlamentului, avand in vedere ca multi dintre ei considera ca aceasta a fost cea mai "disperate si stupida" masura pe care Uniunea Europeana a incercat sa o implementeza pentru a rezolva criza financiara.

"Din toti pasii pe care zona euro i-a luat pan acum pentru a controla criza datoriilor, decizia de a forta cei care au economii in Cipru sa contribuie la datoria tarii este cea mai proasta", a scris Bloomberg.

Citeste si:
Taxa de raft și adaosul comercial, rediscutate de Guvern....
Taxa de raft și adaosul...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.