Mii de studenti spanioli au manifestat joi la Madrid impotriva reducerilor bugetare care au afectat scolile si universitatile, defiland in spatele unei pancarte uriase pe care era scris: "Educatia noastra nu va plati pentru datoria voastra".

"Privatizeaza educatia, cresc taxele universitare, taie din bugetele de cercetare si sunt din ce in ce mai multi studenti intr-o clasa", declara Jorge Barrio, un student inginer in varsta de 20 de ani, in multimea care a traversat centrul Madridului pana in fata ministerului Educatiei.

"Este o rusine. Singura solutie pe care o vad este sa plecam la studii si la munca in strainatate", a adaugat un manifestant pregatit sa se alature miilor de tineri spanioli care pleaca in cautare de munca in strainatate, in timp ce rata somajului printre cei cu varste intre 16 si 24 de ani depaseste 55%.

Guvernul de dreapta condus de Mariano Rajoy si-a anuntat acum un an intentia de a economisi trei miliarde de euro pe an in sectorul educatiei, in cadrul politicii sale de austeritate ce vizeaza stabilizarea finantelor publice, scrie MEDIAFAX.

Regiunile, care gestioneaza acest buget alaturi de cel al sanatatii, au fost de asemenea autorizate sa creasca taxele de inscriere la universitate cu 50%, trecand in medie de la 1.000 de euro la 1.500 de euro, si sa creasca cu 20% numarul studentilor pe grupa.

Insa conform sindicatului studentilor, care face apel la protest "pentru a apara universitatea publica" si "fata de somajul tinerilor", cinci miliarde de euro ar fi fost deja economisite din bugetul educatiei si 80.000 de posturi suprimate in randul cadrelor profesorale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.