Ministrii europeni de Finante au aprobat marti un pachet legislativ care mareste prerogativele Comisiei Europene in privinta controlului asupra bugetelor nationale ale tarilor din zona euro.

Decizia, luata in unanimitate, nu este surprinzatoare, avand in vedere acordul politic de la sfarsitul lunii februarie, intre Parlamentul European si presedintia irlandeza a UE.

Pachetul legislativ trebuie sa fie aprobat in plenul Parlamentului European, saptamana viitoare, pentru a intra in vigoare, si are rolul de a evita declansarea unor noi crize in zona euro. Astfel, toate tarile din zona euro trebuie sa prezinte proiectele de buget pentru anul urmator Comisiei Europene si Eurogroup, inainte de jumatatea lunii octombrie, scrie MEDIAFAX.

Daca un proiect nu respecta exigentele Pactului de Stabilitate, care interzice deficite bugetare de peste 3% din PIB, atunci Comisia Europeana poate cere modificari. CE va verifica totodata, in luna mai, daca bugetul ii respecta recomandarile.

Parlamentele nationale vor ramane suverane si vor aproba proiectele de buget.

Retail jobs

Statele care beneficiaza de un program de asistenta financiara, precum Grecia, Irlanda si Portugalia, vor fi supuse unei supravegheri sporite.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.