China a devenit cel mai mare importator de petrol la nivel global, potrivit datelor pentru luna decembrie, dupa ce a depasit Statele Unite, care se afla in aceasta pozitie de la mijlocul anilor '70.

Situatia SUA de cel mai mare importator de petrol din lume a determinat politica externa americana fata de statele bogate in hidrocarburi precum Arabia Saudita, Irak, Venezuela, Nigeria si tarile din regiunea Marii Caspice.

Schimbarea de pozitii intre cele doua mari economii este provizorie, pentru ca sunt asteptate noi date, care ar putea arata ca importurile din decembrie au fost influentate de calcule legate de taxe. Companiile americane obisnuiesc sa reduca in decembrie achizitiile de petrol pentru a-si diminua stocurile si, in consecinta, taxele pe care trebuie sa le plateasca.

Importurile nete de petrol ale SUA - titei si produse rafinate - au scazut la 5,98 milioane de barili pe zi in decembrie, minimul incepand cu februarie 1992, potrivit unor date provizorii anuntate de administratia pentru informatie in sectorul energetic din SUA.

Retail jobs

In aceeasi luna, importurile nete ale Chinei - definite la fel, ca titei si produse rafinate - au urcat la 6,12 milioane de barili pe zi, potrivit autoritatilor vamale, scrie MEDIAFAX.

"China pare sa fi depasit SUA, devenind cel mai mare importator net de titei si produse din titei", a declarat Eric Lee, analist la divizia din New York a Citigroup.

Importurile nete de petrol ale SUA au revenit semnificativ in ianuarie fata de decembrie in fiecare din ultimii zece ani, sugerand ca SUA ar putea pastra in continuare primul loc.

China a publicat deja date pentru ianuarie, luna in care importurile nete s-au situat la 6,3 milioane de barili de petrol pe zi.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.