Presedintele american Barack Obama a declansat cu regret, vineri, taierile bugetare a caror responsabilitate le-a imputat-o adversarilor sai republicani, dupa ce a avertizat ca acestea vor determina un regres al principalei economii mondiale.

Desi a calificat drept "stupide" aceste taieri de 85 de miliarde de dolari in exercitiul bugetar care va expira la 30 septembrie, Obama a semnat un decret de aplicare a acestora, in timp ce biroul de buget al Casei Albe a ordonat diferitelor agentii guvernamentale sa ia dispozitiile necesare in fata acestor masuri de austeritate, relateaza MEDIAFAX.

"Nu sunt un dictator. Sunt un presedinte", a declarat anterior Obama la Casa Alba, la cateva minute dupa ce s-a intalnit cu liderii celor doua Camere ale Congresului pentru prima lor reuniune de la inceputul acestei noi crize politico-bugetare.

"In absenta unei decizii din partea presedintelui (republican) al Camerei Reprezentantilor John Boehner si a altora pentru a pune interesele familiilor clasei medii in fata imperativelor politice, aceste taieri vor intra in vigoare", a adaugat el.

Presedintele democrat a tras alarma in ultimele zile in privinta consecintelor concrete ale acestor taieri, care reprezinta 8 la suta din bugetul apararii si 5 la suta in cazul altor posturi, in special concedii fara plata pentru sute de mii de functionari sau alti angajati.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.